zaterdag 17 april 2010

Tschüss Ferien

Het is nu echt afgelopen met het Ferien-gefühl. De harde werkelijkheid van colleges en studeren is begonnen. Na vijf weken leuke dingen doen, Berlijn leren kennen, vijf uurtjes Duitse les per dag, veel nieuwe mensen leren kennen, veel feestjes ben ik er klaar voor om datgene te doen waarvoor ik hier eigenlijk ben: studeren. Inmiddels is de eerste week van colleges is voorbij en het bevalt goed! Voor mijn specialisme Duitsland, Tweede Wereldoorlog, Communisme en de deling van Duitsland is het hier een waar walhalla. De vakken zijn hier veel gespecialiseerder dan in Amsterdam en de docenten zijn erg goed. Dit is ontzettend leuk, maar ook vrij problematisch aangezien ik ook nog een bachelorscriptie te schrijven heb en ik volgens mij teveel vakken gekozen heb... Dat is het probleem van niet kunnen kiezen. Gelukkig is het hier ook mogelijk om bepaalde colleges alleen maar te volgen en geen Hausarbeit (werkstuk) te schrijven. Dit betekent dat je er minder punten voor krijgt en geen cijfer, maar aangezien ik de punten niet nodig heb voor mijn Bachelor zou dat een goede optie zijn als de werklast echt hoog wordt. Ik heb nu voor de volgende vakken gekozen:
- Vergangenheitsbewältigung. Umgang mit Nationalsozialismus. Een Vorlesung (hoorcollege) over de manier waarop Duitsland met zijn verleden omgaat.
- Israelis und Palästinenser. Warum kämpfen sie? Een Übung (werkgroep die niet zoveel werk is) over hoe de staat Israël ontstaan is.
- Repression im Dritten Reich. Een Hauptseminar (werkgroep die heel veel werk is) over de verschillende soorten repressie in het Derde Rijk.
- Geschichte erinnern. Gedenkstätten zum Nationalsozialismus in Berlin. Een Übung waarbij we verschillende monumenten gaan bespreken en bezoeken in Berlijn.
- DDR-Opposition in Berlin-Brandenburg 1971-1990. Een Proseminar (werkgroep) met een leraar met waanzinnige bakkebaarden, wat overigens niet de reden is dat ik voor dit college heb gekozen...
Overigens zijn de meeste vakken hier maar twee of drie punten en minder werklast dan in Amsterdam, vandaar de grote hoeveelheid. Ik ga ook nog vier uur Duits volgen per week om de grammatica er nog wat meer in te stampen en ook daadwerkelijk deel te kunnen nemen aan de discussies die in rap Duits gevoerd worden in de colleges.
Wat waarschijnlijk voor elke student in het buitenland zal gelden is dat de docenten ontzettend aardig zijn voor Erasmusstudenten. Zo hadden twee Nederlandse studiegenootjes zich niet weten in te schrijven bij een vak dat al vol was. Waar de Duitse studenten die zich niet hadden ingeschreven direct het lokaal moesten verlaten, was het voor hen nadat ze de zin: 'Wir sind Erasmusstudenten' zeiden totaal geen probleem voor de docent en mochten ze uiteraard gewoon blijven. Verder gaan de colleges hier vrijwel hetzelfde als in Nederland afgezien van het einde. Nadat de docent klaar is met zijn college gaan alle studenten op de tafels trommelen als een soort bedankje voor de docent. De eerste keer kijk je hier wel vreemd van op, maar inmiddels trommel ik lekker mee.
Uiteraard zal ik nu niet veranderen in werelds grootste studie-nurd. Ik moet nog heel veel van Berlijn ontdekken en genieten! Er is hier nog onvoorstelbaar te zien en te doen. Tijdens mijn vakantie vorige week heb ik al een poging gedaan om wat dingen af te strepen van mijn To Do-lijstje. Naast winkelen in Kreuzberg, lunchen in de zon en een museum bezoeken, ben ik met wat mensen met de trein een dagje naar Potsdam geweest. Heerlijk om even de grote stad uit te zijn, de saaiheid van Potsdam te ontdekken en rond te lopen door het prachtige Park Sanssouci met zijn paleizen ontworpen voor de Pruisische koning Frederik de Grote.


Afgelopen weekend heb ik nog even genoten van mijn laatste vrije momentjes. Uitgeweest in een erg goede electro-club bij Ostbahnhof en naar de 'Lange Nacht der Opern und Theater' geweest. Dit komt min of meer op hetzelfde neer als de Museumnacht, maar dan voor opera, theater en dans. Voor slechts tien euro kon je korte voorstellingen bezoeken in alle theaters in Berlijn. Uiteraard heb ik hier goed gebruik van gemaakt door de beroemdste en mooiste theaters aan Unter den Linden te bezoeken, om daar het Staatsballet, theater en opera te zien.
Voor vanavond staat een 'illegale' club in een oude villa in Friedrichshain op de planning en volgend weekend komt mijn zusje mij bezoeken waar ik ontzettend veel zin in heb. Ik moet dus nog maar kijken wat er van de ambitieuze studie-plannen terechtkomt...
Overigens hoor ik alleen maar verhalen over het heerlijke lente-weer in Nederland. Elke dag wordt het hier beter, warmer en de bomen groener. Vanmorgen heb ik mijn duurloopje door Tiergarten gedaan en een groepje mensen stond zich te verbazen over de schoonheid van een enorme boom met witte bloesem waarbij helaas mijn plant-en boomkennis tekort schiet om precies de naam te weten. Ik kan niet wachten op de zomer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten